niedziela, 14 września 2014

Zupa krem porowo - ziemniaczana


  • 40 g masła
  • 3 duże pory 
  • 1 cebula 
  • 350 g ziemniaków 
  • 800 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • jogurt naturalny

Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości.
Posolić do smaku, dodać oliwę i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem. 
Podawać z grzankami lub łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany.

Inne zupy kremy na moim blogu:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz