- 40 g masła
- 3 duże pory
- 1 cebula
- 350 g ziemniaków
- 800 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy
- sól
- jogurt naturalny
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości.
Posolić do smaku, dodać oliwę i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem.
Podawać z grzankami lub łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany.
Inne zupy kremy na moim blogu:
- z buraków
- brokułowo - szparagowa
- szpinakowa
- z ciecierzycy
- z czerwonej soczewicy
- marchewkowo - porowa (1 odsłona)
- z czerwonej soczewicy z pieczoną papryką
- marchewkowo - porowa (2 odsłona)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz