piątek, 8 maja 2015

Zupa krem z soczewicy


Rozgrzewająca zupa na chłodny dzień.
Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu (ja zrobiłam dietetycznie z kostki rosołowej)
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1/2 białej cebuli
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • gęsty jogurt
Bulion ugotować razem z warzywami do miękkości. Soczewicę wypłukać i dodać do warzyw. Jak wszystko będzie miękkie dodać pomidory i chwilę pogotować. Blenderem zmiksować całość.
Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
Na talerzu warto podać z łyżką gęstego jogurtu. Lub jak ktoś woli śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz