piątek, 8 maja 2015

Tort czekoladowy z kremem mascarpone

Dekadencki tort czekoladowy...

Ciasto, porcja na małą tortownicę ok. 20 cm.
Składniki do wymieszania i pozostawienia na 5 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, podobnie jak zaczyn drożdżowy:
  • 2 szklanki maślanki
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
W międzyczasie rozpuścić i ostudzić:
  • 250 g margaryny
Po wyrośnięciu dodać "zaczyn" oraz rozpuszczoną margarynę do pozostałych składników suchych:
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka całe
Piec w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut, do suchego patyczka.

Po wystygnięciu ciasta, przekroić na 3 równe części i posmarować kremem mascarpone:
  • 1/2 kg sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36 %
  • zielony barwnik spożywczy
Cukier wymieszać z serem, śmietanę ubić na sztywno i wymieszać. Aby tort był dekadencki dodać kolorowy barwnik, ja dałam zielony.

Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i oblać przestudzoną tort.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz