piątek, 8 maja 2015

Pierś z kaczki z rukolą i granatem

  • 2 pojedyncze piersi z kaczki
  • rukola
  • 1 owoc granatu
  • sól, pieprz, majeranek, olej
Pierś z kaczki od strony skóry naciąć delikatnie tworząc kratkę, posolić, popieprzyć i zostawić na kilka godzin w lodówce.
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju. Obsmażyć na brązowy kolor kaczkę, najpierw od strony skóry by wytopić tłuszcz, z każdej strony około 2-3 minut. Przełożyć kaczkę z wysmażonym tłuszczem do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 25 minut na 180 stopni.
Wyciągnąć mięso i odstawić by odpoczęło.
W tym czasie przelać na patelnię cały sos i dolać cały sok z granatu, podgrzać.
Na talerzu ułożyć rukolę, polać sosem. Pierś z kaczki pokroić w plastry i położyć na rukoli. Posypać owocem granatu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz