piątek, 8 maja 2015

Zupa krem z kalafiora

 
  • 1 duży kalafior 
  • 1 cebula
  • 1 duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • szklanka mleka
  • 2 plasterki szynki surowej wędzonej
  • sól, pieprz 
  • łyżka posiekanego szczypiorku 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, por w talarki. Zeszklić na oleju. Dodać różyczki kalafiora oraz obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Zalać bulionem i mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut.Posolić i popieprzyć do smaku.
Zmiksować blenderem.
Szynkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni (można użyć chudego boczku), szczypiorek posiekać.
Zupę krem podawać z szynką i szczypiorkiem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz