piątek, 8 maja 2015

Tarta z pomidorami i serem

Tarta z pomidorami i serem jest kolejnym wytworem naszej kuchni, coś lekkiego dla smakoszy. Ponownie danie szybkie i łatwe do wykonania a cieszy oko swoim wiosennym i kolorowym wyglądem. Smakuje podobnie kolorowo i wiosennie.
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 opakowania sera pleśniowego camembert (po 125 g)
  • 2 kulki mozzarelli (po 125 g)
  • 4 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • rukola
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
Pesto z suszonych pomidorów, poniższe składniki zmiksować w blenderze:
  • 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 świeży pomidor, obrany ze skóry, bez nasion i soku - sam miąższ
  • 30 g parmezanu
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Na dużej blaszce ułożyć zamrożone ciasto francuskie, nakłuć widelcem i piec przez około 15 minut. W czasie pieczenia można nakłuwać ciasto w miejscach, które nam się "niebezpiecznie" unoszą.W międzyczasie pokroić pomidory i sery na plasterki, cebulę posiekać w drobną kostkę.
Pesto rozsmarować na upieczonym cieście, ułożyć plasterki sera camembert, mozzarelli, posolić i popieprzyć. Kolejna warstwa to pomidory, cebula, sól i pieprz, skropić oliwą z oliwek.

Wstawić do piekarnika na około 7 minut aż ser się roztopi. Posypać rukolą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz