piątek, 8 maja 2015

Tarta z mascarpone i owocami


To niekwestionowany hit tego lata. Tarta na kruchym cieście, z kremem mascarpone i owocami. Nic prostszego, szybszego oraz przepysznego.

Składniki:
  • gotowe kruche ciasto waniliowe
  • 2 serki mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 śmietana 36 %
  • owoce, tutaj: maliny, porzeczki, borówki
Ja odkryłam i kupiłam francuskie ciasto kruche waniliowe. Jest już rozwałkowane w kształcie koła. Kładziemy na wysmarowaną masłem tortownicę i nakłuwamy widelcem, by podczas pieczenie się nie wybrzuszyło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
 
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy ubitą śmietanę. Wykładamy na wystudzone ciasto. Na wierzch kładziemy owoce.
Rozkosz podniebienia, polecam. Wybór owoców dowolny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz