piątek, 8 maja 2015

Tarta ze śliwkami



Nareszcie znalazłam idealne kruche ciasto do słodkich tart. Metoda prób i błędów jednak się opłacała.

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
Całość zagnieść na wolnych obrotach mikserem. Po utworzeniu się grudek wyjąć z miksera i zagnieść ciasto rękoma. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blaszkę do tarty.

Na cieście ułożyć umyte i odsączone śliwki (oczywiście bez pestek).

Delikatnie wymieszać trzepaczką wszystkie składniki masy, którą zalewamy owoce:
  • 3 całe jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • 200 ml śmietany 18 %
Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz