piątek, 8 maja 2015

Zupa krem marchewkowo-porowa



  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pora, białe i zielone części
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg marchwi
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr bulionu
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku, łyżka jogurtu
W dużym garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę na maśle. Dodać pokrojony na plasterki czosnek. Dodać olej oraz pokrojone na kawałki pory. Poddusić kilka minut. Marchew pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pora. Wlać bulion oraz dodać przyprawy. Sól i pieprz do smaku, pamiętając, że bulion już jest słony.
Dusić około pół godziny do miękkości.
Zmiksować zupę blenderem.
Podać z łyżką jogurtu lub śmietany.

Inne zupy kremy na moim blogu:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz