Mimo, że jeszcze nie jesień ale przyszedł czas na kolejne zupy kremy. Dzisiaj z jednego z ulubionych naszych warzyw, buraka.
- 650 g małych buraczków
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z 1/2 pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- jogurt naturalny
- kilka łyżek posiekanego szczypiorku
Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut, następnie wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 10 do 15 minut.
Zmiksować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem i dodać do smaku.
Inne zupy kremy znajdziecie tutaj:
- brokułowo - szparagowa
- szpinakowa
- z ciecierzycy
- z czerwonej soczewicy
- marchewkowo - porowa
- z czerwonej soczewicy z pieczoną papryką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz