piątek, 8 maja 2015

Zupa krem z buraków


Mimo, że jeszcze nie jesień ale przyszedł czas na kolejne zupy kremy. Dzisiaj z jednego z ulubionych naszych warzyw, buraka.
  • 650 g małych buraczków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z 1/2 pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • jogurt naturalny
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku
Buraki umyć i przekroić na pół, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec na blasze przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
 

Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut, następnie wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 10 do 15 minut. 

Zmiksować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem i dodać do smaku.

Inne zupy kremy znajdziecie tutaj:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz