piątek, 8 maja 2015

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana, sposób tak naprawdę na mielone inaczej...
  • 750 g mięsa mielonego z indyka lub innego według własnego smaku
  • 6 średnich czerwonych papryk
  • 2 torebki ryżu białego, może być brązowy
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, majeranek, "magi" przyprawa
Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso, jajko, cebulę. Dodać ryż. Przyprawić do smaku. Należy pamiętać, by mięso było pikantne surowe, bo po ugotowaniu będzie miało łagodniejszy smak. Nigdy nie żałuję majeranku i "magi", bardzo lubię ich smak w mięsie mielonym.
Paprykę umyć i odciąć górną część, którą "zamykamy" napełnioną mięsem paprykę. 
Ułożyć ściśle w garnku i podsmażyć delikatnie na oleju. Dolać przecier pomidorowy i wody. Dusić na niewielkim ogniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz