piątek, 8 maja 2015

Zupa krem ze szpinaku

Powoli moje gotowanie staje się bardzo dietetyczne ale nie oznacza to, że nie jest smaczne. Wręcz przeciwnie, pyszne, kolorowe i zdrowe. I najważniejsze, że z naszych ulubionych składników.
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (liście), to ok. 450 g
  • 200 g ziemniaków czyli około 4 mniejszych lub 2 duże
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • gęsty jogurt naturalny
W 1 litrze bulionu warzywnego ugotować do miękkości wszystkie składniki. Ziemniaki, marchew i ząbki czosnku po obraniu pokroić na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały. Szpinaku nie trzeba rozmrażać. Zmiksować blenderem. Dodać do smaku sól i pieprz.
Podawać już tradycyjnie z łyżką jogurtu lub jeśli ktoś lubi śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz