poniedziałek, 1 września 2014

Kurczak w sosie balsamicznym z pieczonymi batatami

 
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju
  • rozmaryn i bazylia
  • 1 łyżka miodu
Piersi z kurczaka umyć i obrać z błonek i kostek. Posolić i popieprzyć, polać olejem i octem balsamicznym. Odstawić na 15 minut.
  • 4 średniej wielkości bataty
Bataty umyć, przekroić na pół, nie obierać. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posolić, popieprzyć i polać odrobiną oleju. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.

Piersi z kurczaka obsmażyć na patelni grillowej lub grillu aż kurczak pokryje się ciemnymi paskami. Przełożyć do naczynia z batatami. Do marynaty z kurczaka dodać świeży rozmaryn i miód. Oblać kurczaka i wstawić do piekarnika jeszcze na około 10 minut.
Po wyłożeniu posypać świeżą bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz