poniedziałek, 13 października 2014

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z mięsem mielonym



  • 1 duża cukinia
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 słoika pomidorów suszonych
  • sól, pieprz
  • 4 plasterki mozarelli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Cukinię przekroić na ćwiartki, wydrążyć nasiona. Można wydrążyć trochę więcej miąższu, by mieć miejsce na farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać solą i pieprzem, skropić delikatnie olejem z pomidorów. Podpiec w piekarniku przez około 15 minut.
Na oleju z pomidorów podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i papryki. Dodać mięso oraz pokrojone pomidory suszone i koncentrat. Posolić i popieprzyć do smaku.
W międzyczasie szklankę kaszy zalać 2 szklankami wody i ugotować aż cała woda wsiąknie w kaszę. Wymieszać z farszem.
Cukinię wyciągnąć z piekarnika, nałożyć farsz. Na każdy kawałek położyć ser i podpiec około 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz