- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula cukrowa
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka słodka
- 1 marchew
- 1 cukinia
Szklankę kaszy ugotować w 2 szklankach wody aż wchłonie całą wodę, ostudzić. Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszę i cebulę wymieszać z mięsem. Dodać jajko oraz przyprawy do smaku. Uformować małe kotleciki, obsypać delikatnie mąką i obsmażyć na złoty kolor.W osolonej wodzie ugotować przez 2-3 minut obraną marchew oraz cukinię, ostudzić. Pokroić w cienkie paski lub jak zrobiłam to ja, wycinać paski obieraczką do warzyw.
Jako dodatek można zrobić sos pomidorowy: zagotować pomidory z puszki z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi aż wyparuje sok.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz