czwartek, 6 listopada 2014

Zupa krem z zielonego groszku



  • 3 puszki groszku konserwowego (można użyć opakowanie mrożonego)
  • 4 ziemniaki
  • 1 por
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu
  • jogurt naturalny
W garnku roztopić masło, dodać pory i zeszklić je mieszając od czasu do czasu, następnie dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, posolić i dalej smażyć mieszając co jakiś czas.
Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować pod przykryciem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. 

Dodać groszek i gotować na średnim ogniu przez około 4 - 5 minut, aż groszek będzie miękki (jeżeli używamy mrożonego, czas gotowania wydłużyć o około 10 minut).
Gdyby zupa była bardzo gęsta należy dodać więcej wody. W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem.
Podawać z "kleksem" jogurtu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz