piątek, 8 maja 2015

Tarta z brzoskwiniami

Coś na szybko do kawy w dzień przed Wielkanocą. Na pewno każdy już ma tradycyjne baby i serniki popieczone, o czymś na śniadanie świąteczne nawet nie wspomnę...
A ja proponuję smaczną owocową tartę na kruchym cieście. Latem robię ją ze śliwkami, a że mrożonych śliwek nie lubię, to znalazłam brzoskwinie w puszce.
Ciasto ugnieść, zawinąć w folię i na pół godziny do lodówki z poniższych składników:
  • 230 g mąki
  • 110 g masła
  • 50 ml wody letniej
  • 1 łyżka cukru pudru
Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Nakłuć widelcem, posypać 1 łyżką mąki i 2 łyżkami cukru.
Położyć owoce i zalać masą, którą robimy ubijając delikatnie trzepaczką:
  • 3 całe jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • 200 ml śmietany 18 %
Piec około 45 minut i zajadamy smacznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz