Tarta czekoladowa
Specjalni goście, specjalna tarta... czekoladowa.
Składowe ciasta, które po zagnieceniu wszystkich składników i wyrobieniu kuli, wkładamy do lodówki na około pół godziny (można najpierw w mikserze, a potem wyrobić rękoma):
- 320 g mąki
- 60 g kakao
- 160 g cukru
- 160 g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy gęsto widelcem by się nie wybrzuszyło i wkładamy na około 20 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie robimy masę czekoladową:
- 270 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 315 ml śmietany 30 %
- 3 jajka + 2 żółtka
Śmietanę zagotować i gorącą zalać połamaną czekoladę i masło i wymieszać na gładką masę, dodać jajka i znowu wymieszać. Wylać na upieczone ciasto i włożyć do pieca na około 25 minut ale już 165 stopni.
Po wyjęciu na wierzch położyć polewę zrobioną z:
- 70 g gorzkiej czekolady zalanej zagotowanymi 60 ml śmietany 30 %
A jak ktoś nie ma ochoty na tę tartę (jest ktoś taki?) to zawsze jest tarta cytrynowa, na którą przepis TUTAJ. Tym razem tarta kwadratowa, bo mi blaszek zabrakło :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz