piątek, 8 maja 2015

Tarta czekoladowa



Specjalni goście, specjalna tarta... czekoladowa. 
Składowe ciasta, które po zagnieceniu wszystkich składników i wyrobieniu kuli, wkładamy do lodówki na około pół godziny (można najpierw w mikserze, a potem wyrobić rękoma):
  • 320 g mąki
  • 60 g kakao
  • 160 g cukru
  • 160 g masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy gęsto widelcem by się nie wybrzuszyło i wkładamy na około 20 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie robimy masę czekoladową:
  • 270 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 315 ml śmietany 30 %
  • 3 jajka + 2 żółtka
Śmietanę zagotować i gorącą zalać połamaną czekoladę i masło i wymieszać na gładką masę, dodać jajka i znowu wymieszać. Wylać na upieczone ciasto i włożyć do pieca na około 25 minut ale już 165 stopni. 
Po wyjęciu na wierzch położyć polewę zrobioną z:
  • 70 g gorzkiej czekolady zalanej zagotowanymi 60 ml śmietany 30 %
A jak ktoś nie ma ochoty na tę tartę (jest ktoś taki?) to zawsze jest tarta cytrynowa, na którą przepis TUTAJ. Tym razem tarta kwadratowa, bo mi blaszek zabrakło :)     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz