piątek, 8 maja 2015

Tarta cytrynowa


Tarta cytrynowa to kolejna próba smakowa, bo bardzo lubimy takie lekkie i sympatyczne ciasta. Nie za duża foremka, taka w sam raz, a ciasto delikatne i pyszne.
 
Spód:
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki zmiksować aż zrobią się okruszki ciasta, potem wyłożyć na stół i zagniatać ciasto łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę, którą wcześniej należy wysmarować masłem, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piec około 20 minut aż się zrumieni. W międzyczasie wykonać krem cytrynowy. 
  • sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy
  • 125 ml wody
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 3 żółtka
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Cały czas mieszając, zagotować, masa zgęstnieje i będzie przypominać kisiel. Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło, wymieszać aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka (wcześniej wbiłam do miseczki, by dołożyć do masy równocześnie) i energicznie mieszać do powstania jednolitej masy, która na tym etapie przypomina budyń.
Masę wykładamy na upieczone ciasto. Jeśli ciasto jeszcze się nie upiekło, to należy masę przykryć folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Masę można położyć zimną albo ciepłą na ciasto, nie ma to znaczenia.
Na masę kładziemy bezę zrobioną z ubitych białek na sztywno, cukru i dodanej na sam koniec mąki ziemniaczanej.
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wstawić do nagrzanego piekarnika na kolejne 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz