piątek, 8 maja 2015

Tarta pomarańczowa

W ramach ciągłych poszukiwań ciekawych i smacznych smaków, wyszperany w przepisach znajdujących się w tzw. "ogromnym kartonie z przepisami" tarta pomarańczowa. "Ogromny karton z przepisami" ma jeszcze wiele do zaproponowania, więc w Loży na pewno jeszcze dużo się upiecze i ugotuje. 
Ciasto można zrobić według przepisu z tarty z brzoskwiniami, który TUTAJ. Różnica w przygotowaniu ciasta taka, że pieczemy ciasto przed nałożeniem "wypełnienia" przez około 20 minut.
Składniki na "wypełnienie":
  • 1 jajko plus 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 390 ml śmietanki kremówki
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy i sok 1/2 pomarańczy
W misce ucieramy jajko i żółtko oraz cukier tworząc kogel-mogel. Podgrzewamy śmietanę niemal do wrzenia. Przelewamy do jajek i dodajemy sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy, wszystko mieszamy. Przelewamy na upieczone ciasto i zapiekamy 40-45 minut w temperaturze około 160 stopni. Dekorujemy pomarańczami i cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz