piątek, 8 maja 2015

Tarta jabłkowa z rosą


Ciasto kruche: 
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Jabłka:
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
Piana: 
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru 
 Ciasto kruche zagnieść z podanych składników i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć blaszkę do tarty o średnicy 27 cm. Nakłuć widelcem i piec na złoty kolor około 15-20 minut w 180 stopniach.
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Usmażyć z masłem i miodem aż odparuje cały sok.
Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie białka ubite na sztywno z cukrem.
Wstawić do piekarnika i zapiec jeszcze ok. 10 minut, zostawić w piekarniku uchylone drzwiczki by się pojawiła rosa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz