Ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g margaryny lub masła
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
Ciasto kruche zagnieść z podanych składników i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć blaszkę do tarty o średnicy 27 cm. Nakłuć widelcem i piec na
złoty kolor około 15-20 minut w 180 stopniach.Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Usmażyć z masłem i miodem aż odparuje cały sok.
Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie białka ubite na sztywno z cukrem.
Wstawić do piekarnika i zapiec jeszcze ok. 10 minut, zostawić w piekarniku uchylone drzwiczki by się pojawiła rosa.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz