środa, 13 maja 2015

Naleśniki z pieczarkami w sosie ziołowo - jogurtowym


Dzisiaj pomysł podesłany i od razu zrealizowany, bo tak apetyczny, że nie mogłam się oprzeć, naleśniki z farszem pieczarkowym i sosem ziołowo-jogurtowym, pychotka lekka, łatwa i szybka w wykonaniu, czyli coś dla mnie.

Sos:
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • po 1 pęczku posiekanego: koperku, natki pietruszki i szczypiorku
  • szczypta soli
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na około 30 minut aby smaki się połączyły. W tym czasie przygotowujemy farsz i naleśniki.
 

Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła oraz sól i pieprz
Na maśle przez około 2 minuty podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę a następnie dodajemy do niej pokrojone pieczarki. Dusimy do chwili, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 

Naleśniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pęczki posiekanego koperku oraz po 1 pęczku szczypiorku i natki pietruszki
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni. 
Na gorącym naleśniku układamy porcję pieczarek i składamy go w trójkąt. Podajemy z kleksem sosu jogurtowo ziołowego. 
A jakby ktoś miał ochotę na zielone naleśniki ze szpinakiem to oczywiście niech zajrzy TUTAJ.
A na deser oczywiście słodki kawałek tarty cytrynowej, którą zrobiłam wczoraj a przepis TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz