piątek, 8 maja 2015

Zapiekanka z mięsa mielonego i soczewicy

Zapiekanka jest bardzo lekka i delikatna. Znalazłam gdzieś przepis, w którym potrawa ta nazywała się "biryani", danie pochodzące z Persji. Czy tak jest nie mam pewności, ale "biryani" brzmi dumnie! Za każdym razem jest tak samo pyszne, jak za pierwszym, więc polecam wszystkim. Przepis poniżej w kolejnych etapach wykonania. 

1. Etap - bulion:
  • 1 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek pora 
  • natka pietruszki 
  • Do garnka wlać 4 szklanki wody, zagotować z obraną i pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, porem i natką pietruszki. Dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz i całość gotować przez około 20 minut. 

2. Etap - sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów z sosem
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • olej z czosnkiem, sól, pieprz, cukier
  • W garnku podgrzać 1/2 łyżki oliwy z czosnkiem (jeśli nie macie, to po prostu należy dodać około 2-3 ząbków czosnku), włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, nasiona kopru włoskiego i smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Wszystko lekko zrumienić. Wlać pomidory z puszki wraz z sosem, rozdrobnić widelcem, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
3. Etap - farsz:
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • natka pietruszki
  • 200 g ryżu (2 torebki)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • oliwa z oliwek
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, słodką papryką (jeśli ktoś lubi ostrzejsze potrawy, to można dodać ostrej papryki, ja po prostu lubię łagodniejsze), kolendrą, wymieszać. Obsmażyć mięso. Do mięsa wsypać ryż, wymieszać i smażyć przez chwilę mieszając. Dodać opłukaną i odsączoną soczewicę, wymieszać i ponownie chwilę smażyć, wlać sos pomidorowy, wymieszać, wlać gorący bulion (razem z warzywami oprócz pora) i wszystko delikatnie przemieszać. Zagotować, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na 20 minut. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz