piątek, 8 maja 2015

Biszkopt z truskawkami i galaretką



Sezon na truskawki oficjalnie otworzę przygotowując roladę (już za kilka dni) a w międzyczasie jako wstęp do truskawkowego sezonu tradycyjny biszkopt.
  • 8 jajek
  • 22 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 25 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • krem do karpatki, lub każdy inny, dr Oetkera
Przygotować galaretki, by stężały, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warto, kiedy jest upał, użyć trochę mniej wody. Po rozpuszczeniu i wystygnięciu wstawić do lodówki.

8 białek ze szczyptą soli ubić na pianę. Dodawać w trakcie cukier i ubijać nadal do otrzymania gęstej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około pół godziny do suchego patyczka w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.

Po wystygnięciu na biszkopt nałożyć krem. Przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ale jedna wskazówka - nie dodawać masła. Krem jest wtedy lekki i puszysty.

Na krem ułożyć truskawki i zalać galaretką.

1 komentarz:

  1. Te 220 stopni to chyba przesada, piekłem tak i potem miałem trochę skrobania tej spalenizny. Ale poza tym to ok

    OdpowiedzUsuń