piątek, 8 maja 2015

Koktajl jabłkowy z mlekiem ryżowym


Tego jeszcze w mojej kuchni nie było. Aby zrobić ten napój, zrobiłam w domowym zaciszu mleko ryżowe:
  • 1 szklanka ryżu
  • 6 szklanek wody
Zagotować ryż z wodą i na wolnym ogniu gotować przez 2 godziny. Przetrzeć przez sitko. Wystudzić.
  • 1 jabłko obrane i podzielone
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Całość zmiksować blenderem. Jeśli ktoś chce posłodzić proponuję użyć miodu lub cukru trzcinowego. 
Koktajl wyszedł gęsty a smakiem przypomina kaszę manną z jabłkami.

Ale smakował mi bardzo. Warto zrobić coś nowego i "innego" niż zawsze.

Inne koktajle owocowe:
  • malinowy i brzoskwiniowy TUTAJ
  • bananowo-mandarynkowy TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz