piątek, 8 maja 2015

Sałatka z batatów

Niesamowicie pyszna sałatka, szybka do zrobienia, z kolejnymi nowymi smakami.
  • 1 batat
  • 1 torebka ryżu brązowego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 cm korzenia imbiru
  • mieszanka sałat
  • sól, pieprz
Batata obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać w naczyniu żaroodpornym z pestkami dyni, startym imbirem, solą, pieprzem i oliwą. Wstawić do piekarnika na pół godziny, piec w temperaturze 220 stopni. W połowie pieczenia wymieszać batata, by się nie spiekł z jednej strony.
Po upieczeniu do miękkości wymieszać z ugotowanym ryżem.
Sos do sałaty:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Składniki sosu wymieszać.
Na talerzu położyć mieszankę sałat, polać sosem.
Położyć upieczonego batata z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz