Sałatka z batatów
Niesamowicie pyszna sałatka, szybka do zrobienia, z kolejnymi nowymi smakami.
- 1 batat
- 1 torebka ryżu brązowego
- 3 łyżki pestek dyni
- 1 cm korzenia imbiru
- mieszanka sałat
- sól, pieprz
Batata obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać w naczyniu żaroodpornym z pestkami dyni, startym imbirem, solą, pieprzem i oliwą. Wstawić do piekarnika na pół godziny, piec w temperaturze 220 stopni. W połowie pieczenia wymieszać batata, by się nie spiekł z jednej strony.
Po upieczeniu do miękkości wymieszać z ugotowanym ryżem.
Sos do sałaty:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Składniki sosu wymieszać.
Na talerzu położyć mieszankę sałat, polać sosem.
Położyć upieczonego batata z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz