piątek, 8 maja 2015

Sałatka z tuńczykiem i awokado oraz jajkiem w koszulce



Pierwsza nasza próba w smakowaniu awokado. I udana.
Składniki na 2 porcje:
  • mieszanka sałat (ilość według smaku i chęci własnej)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 awokado skropionego cytryną
  • 2 jajka
  • sos: 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, sok z cytryny
Na talerz położyć mieszankę sałat i tuńczyka. Awokado obrać, pokroić na małe kawałki, skropić cytryną. Polać sosem.
Zagotować w garnku wodę. Jajko rozbić i wylać na małą miseczkę. Kiedy woda się gotuje delikatnie wlać jajko. Białko zacznie się ścinać. Można łyżką "zagarnąć" białko, by tworzyło ładną formę. Pogotować 2-3 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz