piątek, 8 maja 2015

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną



Sezon na truskawki oficjalnie rozpoczęty. Na spróbowanie rolada czekoladowa.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka. Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Kakao wsypać na końcu również przesiewając by nie było grudek.
Na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie zawinąć w rulon ciasto przy pomocy pergaminu i odstawić do wystygnięcia.



Masa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki 
Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder.

Wystudzone ciasto rozwinąć delikatnie. Położyć bitą śmietanę i dodać pokrojone na cząstki truskawki. Zawinąć z powrotem w rulon.
Całość posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz