piątek, 8 maja 2015

Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie


Spód:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku, na małym ogniu, roztopić czekoladę, masło i cukier cały czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać ciągle mieszając jajko oraz mąkę i proszek do pieczenia. W małej tortownicy spód wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Spód ciasta piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany 36 %
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W mikserze utrzeć na jednolitą masę ser, cukier i mąkę. Dodawać po jednym całym jajku. Dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy.
Masę serową wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Nakładać ostrożnie, najlepiej nabierką, bo spód jest konsystencji biszkoptu, bardzo delikatny.
Piec przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 1,5 godziny.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz