piątek, 8 maja 2015

Sernik z dynią na spodzie brownie



  • 200 g margaryny
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka 
  •  1 i 1/3 szklanki brązowego 
  • 135 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. roztopić na małym ogniu mieszając. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną czekoladę, mieszając i nie podgrzewając za bardzo. Dodać do składników sypkich wymieszanych z jajkami w osobnej misce. Wlać do formy i piec przez 25 minut.
  • 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 jajek
  • 300 g dyni startej na małych oczkach
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). 
Do dużej miski włożyć zmielony ser, dodać cukier, mąkę, cynamon, wanilię i zmiksować. Dodawać po jednym jajku aż do połączenia się składników. Dodać startą dynię i zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę.
Delikatnie wyłożyć masę serową na spód brownie i wstawić do piekarnika.
Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut. 
Ostudzić. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz