piątek, 8 maja 2015

Czekoladowe brownie



Takiego ciągnącego się i pysznego czekoladowego brownie jeszcze nie robiłam. To było pierwszy raz i polecam wszystkim czekoladoholikom :)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  •  125 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 100 g orzechów (użyłam laskowych)
  • 180 g wiórków z gorzkiej czekolady (starłam na dużych oczkach)
Czekoladę z masłem oraz brązowym cukrem roztopić do jednolitej masy. Składniki suche wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę z masłem i cukrem, wymieszać, dodać całe jajka, orzechy (można w całości, można trochę posiekać) oraz wiórki czekolady i esencję waniliową. Całość przygotowań to 15 minut przyjemnej pracy i rozchodzących się zapachów czekolady.
Ciasto wylać do kwadratowej formy i piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka".
Troszkę inne brownie z orzechami znajdziecie TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz