piątek, 8 maja 2015

Rolada biszkoptowa i sałatka z truskawkami

Sezon na truskawki uważam za otwarty, gdyż została upieczona i zjedzona rolada biszkoptowa z truskawkami.
Składniki i wykonanie ciasta:
  • 3 jajka, 15 dkg cukru, 10 dkg mąki tortowej, 5 dkg mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • całe jajka z cukrem, 5 łyżkami gorącej wody ubić mikserem na puszystą masę, dodać mąki i proszek do pieczenia, wymieszać
  • ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
  • gorące ciasto wyłożyć na deskę posypaną cukrem pudrem aby papier był na wierzchu, przetrzeć papier zimną wodą i odkleić, następnie ponownie przykryć papier i zwinąć w rulon, pozostawić do ostygnięcia
  • ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem, śmietanę wyłożyć na ciasto razem z truskawkami, ilość dowolna według upodobań, zawinąć z powrotem w rulon, posypać cukrem pudrem
 
Druga truskawkowa propozycja to sałatka:
  • rukola i roszponka, ser feta, szczypiorek, truskawki
  • polać sosem z 3 łyżek oliwy, 1 łyżki miodu, soli i pieprzu
 
Trzecia propozycja to koktajl:
  • truskawki z cukrem i mlekiem wymieszać w blenderze
I tym sposobem mamy obiad, deser i coś do picia. A jak komuś mało to truskawki do podgryzania. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz