Składniki i wykonanie ciasta:
- 3 jajka, 15 dkg cukru, 10 dkg mąki tortowej, 5 dkg mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- całe jajka z cukrem, 5 łyżkami gorącej wody ubić mikserem na puszystą masę, dodać mąki i proszek do pieczenia, wymieszać
- ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
- gorące ciasto wyłożyć na deskę posypaną cukrem pudrem aby papier był na wierzchu, przetrzeć papier zimną wodą i odkleić, następnie ponownie przykryć papier i zwinąć w rulon, pozostawić do ostygnięcia
- ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem, śmietanę wyłożyć na ciasto razem z truskawkami, ilość dowolna według upodobań, zawinąć z powrotem w rulon, posypać cukrem pudrem
Druga truskawkowa propozycja to sałatka:
- rukola i roszponka, ser feta, szczypiorek, truskawki
- polać sosem z 3 łyżek oliwy, 1 łyżki miodu, soli i pieprzu
Trzecia propozycja to koktajl:
- truskawki z cukrem i mlekiem wymieszać w blenderze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz