Makarony często jadamy, bo lubimy i są smaczne. Powód dobry, by przygotować kolejne danie z makaronem. Ten sos świetnie smakuje również z tagliatelle, tak jadłyśmy kilka dni temu. A dziś penne.
Składniki:
- makaron penne (ja użyłam razowego, może być tagliatelle)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- około 100 g świeżego szpinaku
- 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
- 4 plastry boczku wędzonego
- śmietana 18 %
- 1 jajko
- parmezan
- sól, pieprz
- makaron gotujemy
- na oliwie z tymiankiem i czosnkiem podsmażamy szpinak przez około 2 minuty aż zwiędnie, odkładamy na bok
- na tej samej oliwie smażymy pokrojonego w paski kurczaka, dodajemy boczek i pokrojone pomidory
- zdejmujemy z ognia i dodajemy sos, czyli wymieszaną śmietanę z jajkiem i około 2 łyżkami parmezanu
- wstawiamy z powrotem na ogień, by podgrzać, dodając na samym końcu szpinak
- na talerzu można posypać jeszcze parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz