piątek, 8 maja 2015

Penne z kurczakiem i szpinakiem


Makarony często jadamy, bo lubimy i są smaczne. Powód dobry, by przygotować kolejne danie z makaronem. Ten sos świetnie smakuje również z tagliatelle, tak jadłyśmy kilka dni temu. A dziś penne.
Składniki:

  • makaron penne (ja użyłam razowego, może być tagliatelle)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • około 100 g świeżego szpinaku
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • śmietana 18 %
  • 1 jajko
  • parmezan
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • makaron gotujemy
  •  na oliwie z tymiankiem i czosnkiem podsmażamy szpinak przez około 2 minuty aż zwiędnie, odkładamy na bok
  • na tej samej oliwie smażymy pokrojonego w paski kurczaka, dodajemy boczek i pokrojone pomidory
  • zdejmujemy z ognia i dodajemy sos, czyli wymieszaną śmietanę z jajkiem i około 2 łyżkami parmezanu
  • wstawiamy z powrotem na ogień, by podgrzać, dodając na samym końcu szpinak
  • na talerzu można posypać jeszcze parmezanem
Całość to jakieś pół godziny przygotowania, a obiad przepyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz