piątek, 8 maja 2015

Pierniczki


Przygotowania do świąt już rozpoczęte. Zwyczajowo sezon rozpoczęty pieczeniem pierników. W tym roku mój własny rekord nie został pobity, ale pochowanych w różnych pojemnikach jest ich a raczej było 700...
Było, bo mimo, że jeszcze nie są pomalowane czekoladą, to zajada się ze smakiem.

Przepis na pierniki TUTAJ lub poniżej:

1. Zrobić karmel z 1 łyżki cukru, dodać 1/4 szklanki wody, rozpuścić w tym 2 łyżki kakao, przyprawę do pierników, 30 dkg miodu, 40 dkg cukru, 15 dkg masła, 2 łyżki smalcu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę cynamonu i ostudzić.

  • przyprawę do pierników można zrobić samemu, mieląc w młynku: goździki, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, gałkę, cynamon
2.  Do ostudzonej masy dodać należy 1 kg mąki lub więcej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub amoniaku, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 całe jajka i zagnieść ciasto.


Pamiętajmy o głównych zasadach piernikowych:

1. ciasto zagniata się na początku listopada
2. piecze się pierniki na Barbary
3. maluje się czekoladą na tydzień lub dwa przed świętami
4. zjada się do ostatniego piernika z przyjemnością i apetytem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz