Ciasto czekoladowe z maślanką
Wykorzystanie maślanki w tym cieście, to gwarancja wilgotnego, w pełni czekoladowego ciasta. Porcja na małą blaszkę, ja wykorzystuję taką 20 x 30 cm.
Składniki do wymieszania i pozostawienia na 5 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, podobnie jak zaczyn drożdżowy:
- 2 szklanki maślanki
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
W międzyczasie rozpuścić i ostudzić:
Po wyrośnięciu dodać "zaczyn" do pozostałych składników:
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
Wszystkie składniki wymieszać i piec w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz