piątek, 8 maja 2015

Ciasto czekoladowe z maślanką

Wykorzystanie maślanki w tym cieście, to gwarancja wilgotnego, w pełni czekoladowego ciasta. Porcja na małą blaszkę, ja wykorzystuję taką 20 x 30 cm.

Składniki do wymieszania i pozostawienia na 5 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, podobnie jak zaczyn drożdżowy:
  • 2 szklanki maślanki
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
W międzyczasie rozpuścić i ostudzić:
  • 250 g margaryny
Po wyrośnięciu dodać "zaczyn" do pozostałych składników:
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
Wszystkie składniki wymieszać i piec w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut, do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz