Czas przygotowania około 45 minut z pieczeniem włącznie. Z poniższych składników uzyskamy około 12 porcji pysznego orzechowo - czekoladowego ciasta.
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 180 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów laskowych
Małą kwadratową blaszkę wysmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć pergaminem.
W garnku rozpuścić masło aż zacznie brązowieć. Zestawić z ognia i ostudzić trochę. Dodać cukier, jajka i esencję waniliową, wymieszać. Dodać mieszankę suchych składników: mąki, proszku do pieczenia i soli. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Dodać połowę posiekanej grubo czekolady i orzechów.
Wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozłożyć.
Posypać resztą czekolady i orzechów.
Piec około 30 minut do suchego patyczka.
Ostudzić, pokroić, jeść... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz