piątek, 8 maja 2015

Brownie z orzechami laskowymi


Czas przygotowania około 45 minut z pieczeniem włącznie. Z poniższych składników uzyskamy około 12 porcji pysznego orzechowo - czekoladowego ciasta.

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Małą kwadratową blaszkę wysmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć pergaminem.
W garnku rozpuścić masło aż zacznie brązowieć. Zestawić z ognia i ostudzić trochę. Dodać cukier, jajka i esencję waniliową, wymieszać. Dodać mieszankę suchych składników: mąki, proszku do pieczenia i soli. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Dodać połowę posiekanej grubo czekolady i orzechów.
Wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozłożyć.
Posypać resztą czekolady i orzechów.
Piec około 30 minut do suchego patyczka.
Ostudzić, pokroić, jeść... :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz