piątek, 8 maja 2015

Kurczak pieczony



Dzisiaj coś na słono, bo ostatnio mam wrażenie, jakbym tylko piekła a to nie jest prawda. 
Przygotowanie kurczaka nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga trochę czasu.
Po pierwsze i najważniejsze należy znaleźć kurczaka a potem trzeba w niego wetrzeć przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • drobno posiekany czosnek
  • olej
Po wtarciu przypraw z olejem w kurczaka odstawiamy go na noc do lodówki, by przyprawy dobrze się wchłonęły.
Pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni, góra i dół. Można włożyć małą miseczkę z wodą, by zapewnić więcej wilgoci, albo wrzucić kilka kostek lodu.
Do kurczaka wystarczy zwykła sałatka z różnych sałat, pomidora, papryki i mozzarelli (według smaku i uznania). Sos do sałatki to zmieszana łyżeczka musztardy, olej, zioła, pół łyżeczki miodu i sok z cytryny.
A na deser po obiedzie kawa i szarlotka na kruchym cieście z przepisu TUTAJ.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam na prawdę wyśmienity, soczysty i aromatyczny, polecam :)
    A

    OdpowiedzUsuń