piątek, 8 maja 2015

Botwina

Botwina to jedna z moich ulubionych zup i trzeba koniecznie ją ugotować i zjeść. Jest bardzo prosta w wykonaniu, ale cieszy zarówno oko kolorami, jak i żołądek smakiem.

Składniki:
  • pęczek botwiny
  • pęczek świeżej wiosennej włoszczyzny
  • 4 średnie ziemniaki
  • kość ze schabu środkowego (można na 2 kostkach rosołowych, ale ja preferuję w smaku na tzw. gnacie)
  • sól, pieprz, ocet
  • jajko
Kość zalać wodą, dodać pokrojone warzywa w dość drobną kostkę. Botwinę pokroić w paski razem z małymi buraczkami. Dodać sól i pieprz do smaku oraz około 1-2 łyżek octu. Ocet pozwoli też zachować piękny kolor burakom. Jeśli wleje się za dużo, wystarczy dosypać dla zrównoważenia smaków (zawsze chciałam użyć tego kulinarnego określenia) cukru.
Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki i położyć dla ozdoby na talerzu.
Ja nie zabielam zup ani nie dodaję żadnych zasmażek, ale jak ktoś lubi to można dodać łyżkę śmietany i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz