piątek, 8 maja 2015

Szarlotka z bezą

Szarlotka dobra na wszystko... Lubię szarlotkę na kruchym spodzie, na którą przepis TUTAJ

Ale dzisiaj próba owocna na trochę innego jabłecznika, bo na wierzchu beza a nie kruche ciasto.

Składniki na spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g margaryny
  •  3 żółtka
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, margarynę włożyć do miksera i wymieszać. Wyłożyć na stolnicę, dodać żółtka i zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.

W międzyczasie przygotować jabłka:
  • około 2 kg (ja używam zawsze champion'ów, bo te jabłka nie ciemnieją), obrać, pokroić na ćwiartki, wrzucić na dużą patelnię, dodać 2 łyżeczki cynamonu (nawet więcej), 1 opakowanie cukru wanilinowego, około 100 g cukru i smażyć mieszając przez około 10 minut aż jabłka zmiękną ale pozostaną jeszcze w kawałkach
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyłożyć blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki i przygotować bezę:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Na spód wyłożyć jabłka, wyłożyć pianę z białek. 

Etapy pieczenia:
  1. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (dół i góra bez termoobiegu). Piec przez 15 minut. 
  2. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 25 minut
  3. Ustawić na 170 stopni (dół z termoobiegiem) i piec przez 25 minut.
Dzięki pieczeniu w takich etapach tworzymy wspaniałą bezę na cieście.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz