Ale dzisiaj próba owocna na trochę innego jabłecznika, bo na wierzchu beza a nie kruche ciasto.
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 150 g margaryny
- 3 żółtka
W międzyczasie przygotować jabłka:
- około 2 kg (ja używam zawsze champion'ów, bo te jabłka nie ciemnieją), obrać, pokroić na ćwiartki, wrzucić na dużą patelnię, dodać 2 łyżeczki cynamonu (nawet więcej), 1 opakowanie cukru wanilinowego, około 100 g cukru i smażyć mieszając przez około 10 minut aż jabłka zmiękną ale pozostaną jeszcze w kawałkach
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Etapy pieczenia:
- Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (dół i góra bez termoobiegu). Piec przez 15 minut.
- Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 25 minut.
- Ustawić na 170 stopni (dół z termoobiegiem) i piec przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz