piątek, 8 maja 2015

Pana cotta

Kolejny po tiramisu (przepis TUTAJ) włoski ulubiony deser.



Mimo wielu opinii łatwy i szybki do zrobienia.
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 ml mleka 
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie mrożonych owoców leśnych
  • 3 łyżki cukru



Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. 
Do garnuszka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż cała żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlać do filiżanek (najlepiej wyłożonych folią spożywczą, łatwiej potem wyciągnąć). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin.
Jako dodatek sos z owoców leśnych. Zamrożone owoce wsypać do garnka z 3 łyżkami cukru. Na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia i pogotować 4-5 minut. Sos zgęstnieje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz