Składniki na ciasto czekoladowe:
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- 45 g kakao
Składniki na mus cytrynowy:
- pół szklanki soku z cytryny (bez pestek i miąższu)
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 115 g masła
- 1 szklanka śmietany kremówki (może być 30 lub 36 %)
Zagotować sok z cytryny z 1/2 szklanki cukru do rozpuszczenia cukru. W mikserze utrzeć żółtka z 1/2 szklanki cukru na kogel
mogel. Do kogla mogla dodawać po trochu rozpuszczony cukier z sokiem. Całość przełożyć do garnka i ugotować ciągle mieszając by nie przypalić. Powstanie budyń cytrynowy, który po zagotowaniu zmiksować aż do schłodzenia. Po trochu dodawać masło, a na samym końcu dodać ubitą na sztywno kremówkę.
Mus cytrynowy wylać na ciasto i schłodzić w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz