piątek, 8 maja 2015

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym


Pyszne i delikatne ciasto, eleganckie a zarazem proste w wykonaniu. Zadowoli każdego łasucha. 

Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 45 g kakao
Przy pomocy miksera utrzeć żółtka z cukrem pudrem na kogel mogel. Dodać przesiane kakao i wymieszać. Do masy dodać ubite na sztywno białka. Dodawać po łyżce do masy i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku w okrągłej, niedużej tortownicy (około 20 cm) przez około 30 minut.

Składniki na mus cytrynowy:
  • pół szklanki soku z cytryny (bez pestek i miąższu)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka 
  • 115 g masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki (może być 30 lub 36 %)

Zagotować sok z cytryny z 1/2 szklanki cukru do rozpuszczenia cukru. W mikserze utrzeć żółtka z 1/2 szklanki cukru na kogel mogel. Do kogla mogla dodawać po trochu rozpuszczony cukier z sokiem. Całość przełożyć do garnka i ugotować ciągle mieszając by nie przypalić. Powstanie budyń cytrynowy, który po zagotowaniu zmiksować aż do schłodzenia. Po trochu dodawać masło, a na samym końcu dodać ubitą na sztywno kremówkę.
Mus cytrynowy wylać na ciasto i schłodzić w lodówce. Najlepiej przez całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz