- 70 g masła
- 70 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 45 g mąki pszennej
Masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu ciągle mieszając aby nie podgrzać za bardzo a tylko rozpuścić. Jajko z cukrem ubijać przez około minutę. Dodać masę czekoladową i zmiksować na gładka masę. Dodać mąkę i zmiksować. Piec przez około 9-10 minut a następnie wystudzić i w tym czasie uszykować masę serową.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 jajek
Dodawać po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku.
Masę wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez około 60-90 minut.
Sernik wystudzić i włożyć na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz