piątek, 8 maja 2015

Sernik na spodzie brownie

 Spód:
  • 70 g masła
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 45 g mąki pszennej 
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dno i boki formy o średnicy 25 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu ciągle mieszając aby nie podgrzać za bardzo a tylko rozpuścić. Jajko z cukrem ubijać przez około minutę. Dodać masę czekoladową i zmiksować na gładka masę. Dodać mąkę i zmiksować. Piec przez około 9-10 minut a następnie wystudzić i w tym czasie uszykować masę serową.


Masa serowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek
Piekarnik nagrzać do 175 stopni (bez termoobiegu). Do miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i dobrze wymieszać do połączenia się składników. 
Dodawać po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku.
Masę wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez około 60-90 minut.
Sernik wystudzić i włożyć na noc do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz