Ucierane ciasto z kruszonką
Ciasto z kruszonką to chyba najpopularniejsze ciasto mojej kuchni, pasuje na każdą okazję a sezonowość owoców urozmaica je na wszelaki sposób.
Ja wykorzystałam śliwki, ale pozostawiam wybór owoców każdemu.
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 żółtek i piana z białek
- zapach (do śliwek pasował mi waniliowy)
Ucieramy w mikserze margarynę z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym żółtku. Potem mąka, proszek do pieczenia i zapach. Pianę z białek należy ubić na sztywno, można szczyptę soli dodać, co ułatwi ubicie piany. Wykładam na blaszkę i pokrywam owocami.
A na wierzch kruszonka:
- 1 masło
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- zapach MIGDAŁOWY !!!
Jeśli ktoś lubi kruszonkę ze "sklepowych" ciast to na pewno nie powinien wykorzystywać tego przepisu. To stary, sprawdzony przepis z mojego rodzinnego domu. Obowiązkowo zapach migdałowy do dodania, żaden inny! Ze wszystkich składników ugniatamy rękoma masę, którą da się pokruszyć i to wcale nie w małe kawałeczki a takie nawet całkiem, całkiem większe.
Dlaczego?
Bo najlepsze w tym cieście było zawsze i jest, że wieczorami się podkradamy i zjadamy samą kruszonkę pozostawiając intrygujące dziury na cieście... ;)
Według mojego przepisu (och, ach) piecze to ciasto również Asz, a o tym możecie poczytać TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz