piątek, 8 maja 2015

Kotlety z kaszy gryczanej, ziemniaków i wędzonego twarogu


  • 400 g puree ziemniaczanego
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (1 szklanka)
  • 250 g wędzonego twarogu
  • 1średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • jajko (osobno żółtko, osobno białko)
  • bułka tarta
  • olej roślinny do smażenia
Ziemniaki ugotować bez soli, dodać łyżkę mleka i ugnieść na puree.

Kaszę ugotować bez soli, na 1 szklankę kaszy 2 szklanki wody. Ugotować na małym ogniu. Kasza jest ugotowana jak wchłonie wodę i na powierzchni zrobią się dziurki (tak samo jak ryż).

Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Ostudzić.

Twaróg zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Wszystkie składniki wymieszać dodając przyprawy i żółtko.

Uformować kotlety, obtoczyć w białku jajka i w bułce tartej. Smażyć na oleju.

Pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz