- 400 g puree ziemniaczanego
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (1 szklanka)
- 250 g wędzonego twarogu
- 1średnia cebula
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- jajko (osobno żółtko, osobno białko)
- bułka tarta
- olej roślinny do smażenia
Kaszę ugotować bez soli, na 1 szklankę kaszy 2 szklanki wody. Ugotować na małym ogniu. Kasza jest ugotowana jak wchłonie wodę i na powierzchni zrobią się dziurki (tak samo jak ryż).
Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Ostudzić.
Twaróg zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki wymieszać dodając przyprawy i żółtko.
Uformować kotlety, obtoczyć w białku jajka i w bułce tartej. Smażyć na oleju.
Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz