piątek, 8 maja 2015

Szarlotka na kruchym cieście


Porcja na małą foremkę o średnicy około 20 cm.
  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (1 całe + 1 żółtko, białko zostawić na później)
Ze składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą, wstawić na około 1/2 godziny do lodówki.
  • 4 duże jabłka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię razem z cukrem i cynamonem. Podgrzać do chwili aż z cukru zrobi się karmel i jabłka będą otoczone karmelem i cynamonem.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na dwie części. Rozwałkować większą i położyć na blaszkę. 
Na ciasto wyłożyć jabłka.
Z białka ubić na sztywno pianę z dodatkiem 1/3 szklanki cukru. Położyć na jabłkach.
Z reszty ciasta zrobić paski i uformować kratkę.
Wstawiamy na około 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec aż się ciasto zrumieni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz