poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Pavlova


  • 170 ml białek (4 białka)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winneg
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. 

Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć na papierze formując okrąg, można sobie wcześniej namalować na papierze. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. 

Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. 
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny
Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej i tak właśnie zrobiłam.
 
Krem mascarpone:
  • 125 g mascarpone, zimnego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.

(przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz