- 4 jajka
- 300 g mąki
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 60 g dobrego kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody
- 350 g brązowego cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Następnie dodać mleko, rozpuszczoną kawę, jajka, olej i dokładnie zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do czekoladowej mieszanki. Zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać kakao i wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C około godziny lub do tzw. suchego patyczka.
Krem mascarpone:
- 125 g mascarpone, zimnego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 36%
(przepis zaczerpnięty z www.makelifeeasier.pl)
wspaniały tort! ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, i nie jest trudny do zrobienia a efekt końcowy zadowoli każdego :)
Usuń