piątek, 8 maja 2015

Magdalenki



  • 3 jajka, osobno białka i żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, łyżka po łyżce.

Dodać żółtka i ubić aż do połączenia składników. Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać, na samym końcu wystudzone masło.

Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Foremki silikonowe do magdalenek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki, użyłam foremki na 6 magdalenek.
 
Piec około 12 minut w temperaturze 200ºC aż do zarumienienia i suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz