piątek, 8 maja 2015

Gofry z jogurtem greckim

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 40 g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 białka ubite na sztywną pianę
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
W jednej misce rozmieszać żółtko, cukier, rozpuszczone masło, wanilię i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Do ubitych na sztywno białek wlać mokre składniki oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą. 
Wymieszać delikatnie, do połączenia. 
Gofrownicę włączyć i nagrzać przez około pół godziny, to bardzo ważne, gofry będą łatwo odchodzić. Posmarować olejem przy pomocy pędzelka.
Ciasto na gofry przypomina konsystencją ciasto ucierane, włożyć po około 2 łyżki ciasta. Z powyższej porcji wychodzi 6 gofrów. Piec około 4 do 5 minut aż nabiorą złocistego koloru.

Jako dodatek użyć owoców, jogurtu wymieszanego z łyżką miodu lub cukru pudru.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz