- 160 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 40 g cukru
- 1 żółtko
- 2 białka ubite na sztywną pianę
- 100 ml jogurtu greckiego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 70 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
Wymieszać delikatnie, do połączenia.
Gofrownicę włączyć i nagrzać przez około pół godziny, to bardzo ważne, gofry będą łatwo odchodzić. Posmarować olejem przy pomocy pędzelka.
Ciasto na gofry przypomina konsystencją ciasto ucierane, włożyć po około 2 łyżki ciasta. Z powyższej porcji wychodzi 6 gofrów. Piec około 4 do 5 minut aż nabiorą złocistego koloru.
Jako dodatek użyć owoców, jogurtu wymieszanego z łyżką miodu lub cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz