- 370 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- dżem wiśniowy
Z drożdży zrobić rozczyn - w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, posypać łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.
Do miski wsypać mąkę, cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera (ja robię w mikserze). Wyrabiać przez około 10 minut. Następnie dodać miękkie masło, cały czas miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia również w ciepłe miejsce.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe równe części (z tej porcji ciasta wychodzi 12-15 kawałków). W środek wkładać po 1 łyżce dżemu (ja użyłam wiśniowego wiśniowego), zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Po około 10 do 5 minut, kiedy wierzch brioszki jest już przypieczony położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej aby się nie spaliła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz